Trenutno pregledavate Oprema je kupljena!

Oprema je kupljena!

Kako smo se odlučili na metodu KNK (Komp na Krovu) opisanom u našem članku KIK (Komp ispod Krova) IKVK je kupio opremu koja bi nam trebala omogučiti osposobljavanje prve pristupne točke.
Sektorska antena 180° 16db

Dugo smo tražili antenu ovakvih karakteristika. Prvi puta smo čuli za “nju” od Trevor Marshalla koji na svojoj web stranici nudi gotove nacrte kako bi sami izradili antenu. Odlično, bacili smo se na traženje AL. cijevi kvadrat profil 100mmX50mm i odustali. Vjerujte u Hrvatskoj ih je teško za nabaviti pa smo kupili jednu antenu od ekipe iz Našica. Cijena 600kn.

3XAtheros chipset

Svi bruje o atheros chipsetu stoga i mi. To je dobar proizvod koji može vršiti sve funkcije 802.1g standarda.DWL-G520 PCI wireless kartica ima u svakoj boljoj trgovini i košta oko 250kn.

WL-U356A USB wireless adapter

Pošto klub posjeduje prijenosno računalo kupili smo jedan USB uređaj kako bi na njega mogli spojiti vanjsku antenu. Uređaj košta 275kn i opisan je u članku.

Kabel 2x5m LMR400

Radi se o kablovima visoke kvalitete. Eto čitali smo na internetu o raznim kablovima i mi smo se odlučili za LMR400 kao spoju između AP i antene. 5m kabla sa konektorima u ELMA KURTALJ-u košta 250kn.

H1000 kabel 5m + 2 x N ženski + 2 x N muški + 2 x rpsma ženski

Pošto moramo izvršiti testiranje kupili smo si dodatnih 5m kabla kao alternativu za LMR400. Ispast će da je H1000 OK rješenje za one koji nemaju novaca za skupi LMR400. metar H1000 kabla je 15kn. Konektori su po 25kn. Kablove i konektore smo kupili kako bi izradili vlastite kablove što ćemo opisati u nekom od članaka.

Ukupno 2350kn što je jednako kao da smo kupili 2 D-link wireless routera. A gdje su kablovi i antena?

Kupljena oprema pažljivo je izabrana uz uvjete izgradnje pristupne točke opisane u wifihr.org članku kao nova točka. Vjerujemo da je ova varijanta jeftinija od metode Router na krovu. Time smo si osigurali daljne nadograđivanje sustava uz minimalne troškove i tehničke zahvate.

Odgovori