Trenutno pregledavate Priča o KNK

Priča o KNK

Neznam tko je smislio metodu “Komp na Krovu”, vjerovatno neki hacker koji je razmišljao o tome kao acces point nemora koštati puno jer ga možeš izraditi od svojeg starog Penitum računala + Linux os. Metoda je izvediva, kaže studnet FER-a i wifihr.org. Ovce
Nakon što smo pročitali članke na wifihr.org bili smo potpuno očarani i uvjereni da će sve to raditi. Možda malo skeptični oko Linuxa ali postoji knjiga UNIX for DUMMIES koju posjedujem tako da se nisam brinuo oko linuxa.

Ideje su samo padale. Dvije antene dvije kartice širi bandwidth, POE ( napajanje preko UTP ethernet kabela ). Malo kućište pričvršćeno na dimnjak. Što će nam monitor kada imaš SSH. Jeftinije i fleksibilnije. Sve super ali kada smo došli do toga koju distribuciju izbrati

Linux for wireless

Svi pričaju o KNK. I ja san dizao linuxe u nebesa a onda od jednom dođeš do zida šutnje. Svi u wireless zajednici tvrde kako su spremni djeliti iskustva i znanje ali ispada da je malo onih koji su se odlučili na KNK. Zaključak je da nema nekih iskustva. ZG wireless spominje samo Mikrotik a WiFihr.org ne spominje ništa ali govori o KNK.

Pa smo pronašili popis Linux OS-a na stranici wireless.gumph.org. Skidali smo ih redom. Sisela nije radila, ne podržava atheros drivere. Linux LiveCD Router i Less Networks Hotspot Server nam nisu pasali jer se OS boota sa CDROM-a.

Nakon još 5 OS-a kojima se ni imena ne sjećam ( MonoWall, Brasil, neke distribucije su se nalazile na PC CHIP 129 ) pronašli smo WifiWare od Linux Slack distribucije. Kod njega smo se najviše zadržali.

Slack WifiWare

Radi se o SlackWare Linuxu, nešto kao DELI linux za 486 mašine. Smanjeni broj paketa stvara distribuciju dovoljno malom da stane na HDD od 540Mb, bez kernell sourca. Nema X window a sadrži standardne mrežne pakete, Netfilter sa iptables-ima, DHCP, IP traffic, wlanconfig. Pod direktorijima EXTRA i WIFI sa distribucijom dolaze posebno driveri za atheros i prism čipsete, HostAP, kismet i freeRadus aplikacije. Zanimljiv je paket “webadmin” koji vam pruža priliku da konfiguraciju AP-a vršite preko web sučelja.
Instalacija je vrlo jednostavna i biti će opisana u idućim člancima. Konfiguracija OS-a je malo teža i potrebno je poznavati Linux terminologiju. Na internetu postoje skripte koje opisuju postavljanje wireless stanice ali treba razumjeti o čemu se radi.
Sve navedeno smo nekako naterali da radi, osim WPA suplicant zaštite tu smo se odlučili za nabavku MIKROTIKa.

Mikrotik

O mikrotiku smo mnogo čitali ali nikako do njega. Bili smo uvjereni da se najbliže zastupništvo nalazi u Srbiji, kako do tamo nakon onog rata 🙂 Onda malo kopanja po NET-u i opa, Velika Gorica, tvrtka CORDA ( Siniša 091 2063258 ) je zastupništvo Mikrotika za hrvatsku.
Mikrotik smo kupili na ime info kluba Virus. Verzija košta oko 170kn. Uz to smo naručili CF2IDE kontrolere i kupili 2 CF-a.
Corda nam je pružala garanciju od 14 dana te hotline oko instalacije ali nije bilo potrebno. Instalacija MT-a je kao hodanje. Nakon 5min instalacije MT se “podiže” te vam daje vaš autorizacijski string. Imate 24h rada ( možete ugasiti komp ) za konfiguraciju i unos ključa koji vam CORDA šalje mailom ako im vi pošaljete autorizacijski string .
Sve je prošlo vrlo jednostvano i MT-u dajem čistu peticu.

MT podržava konfiguraciju preko web sučelja, upišete IP MTa u web preglednik i imate klasično sučelje kao kod svih hardwareskih uređaja. Pohvalit ću WINBOX exe koji skidate direktno sa MT-a te pomoću njega nadgledate i konfigurirate sustav. Tako postvaljanje WEP ključa ili nekog certifikata vršite preko grafičkog sučelja winboxa što je jednostavnije nego preko console. Više o MT u nekom od članaka.

AP imamo, što sada?

Nakon što ste si osigurali komp koji radi kao AP preostalo vam je postaviti ga na krov. Tu dolaze problemi. Ideja je da komp bude što bliže anteni zbog manjih gunitaka pa tako komp mora biti vodootporan jer je vani na onoj kiši i snjegu. Cijeli komp trebalo bi nekako staviti u električni ormar. Profi ormari se dadu nabaviti ( Shrack ) ali su skupi.

Komp ispod krova – KIK

Naše rješenje je jednostavno. Kupiš malo više kabela i staviš komp ispod krova u orginalnom kučištu. Ovime se izbegava trauma koju komp mora proživljavati vani na kiši i snjegu. Ovako ispod krova sigurniji je. Pitam se šta je sa zgaradama bez tavana?

Odgovori