Trenutno pregledavate Ručno izrađena omnica by Luka

Ručno izrađena omnica by Luka

Čitajući po internetu članke o wifi antenama, odlučio sam se i sam izraditi jednu antenu. Svi govore kako je sve to jednostavno samo treba imati alat i materijal a moja radiona je spremna za to. Odluka je pala na omni antenu, jer KW ne posjeduje ni jednu antenu sa kutom zračenja od 360°.

U ovom članku pokušat ću dati smjernice kako da i sami izradite wifi antenu prema nacrtima sa interneta.

Dugo mi je trebalo dok nisam pronašao pravi nacrt. Mnogi linkovi na koje sam nišao su bili “mrtvi” ili su rezultati antena bili loši. Suzio sam izbor na jedan nacrt.

Neki nacrti su ovdje ili ovdje. Nacrt koji mi radimo nalazi se ovdje a razlika je u tome što se je kod njega koristila bakrena cijev. Smatram da je to bolje rješenje čime se dobiva čvršća konstrukcija antene.

Ako pogledate gornje linkove biti će vam jasno da se radi o kolinearnoj anteni čiji se svaki modul ponaša kao jedna antena. Broj modula utjeće na dobitak antene. Pojačanje naše antene je 9dB, nije izvrsno ali ipak je bolje od one male antene koju dobijete uz karticu.

Prvo ću navesti potreban materijal za izgradnju antene:

 • kvalitetan kabel ( LMR 400, H1000 ) 2m
 • bakrena cijev 9,5mm i 12mm
 • bakrena ploća površine N konektora
 • PNT cijev 17,5mm
 • N konektor ženski 1 komad
 • nešto drveta za kalup pomoću kojega izrađujete antenu.

Od alata potrebno vam je:

 • klasika, kombinirana klješta za rezanje žice
 • skalpel
 • čekić i čavli
 • izolir traka
 • lemilica i tinol žica ( ne prejaka lemilica jer se pokazalo da topi plastičnu izolaciju žice, moja je bila 50W)

Rezanje kabela

Ako pogledate ovu antenu članak opisuje rezanje kabela na 1/2 duljine vala 2,4GHz. Znaći prvo je bitno da izabrete kanal na kojem će antena raditi, ovdje. Kada ste dobili frekvenciju kanal onda pronađite faktor skraćenja kabela ovdje ( velocity factor ). Podatke bacite u formulu:

V * C
1/2 dužine vala = ——
2 * F

V = faktor skraćenja kabela
C = brzina svjetlosti = 299792458
F = frekvencija kanala

Time ste dobili 1/2 dužine vala u metrima. To nije sve jer vam treba još dio koji se lemi za drugi modul. Trebat će vam 21 komad kabla od 1/2 dužine + 2cm i jedan komad koji će biti dugačak 3/4 dužine vala + 1 cm.

Također trebate 22 komada bakrene cijevi promjera 9,5mm od 1/2 dužine bez onih 2cm.

Prvo što će te napraviti je da će te odstraniti onu crnu PVC izolaciju. Izračunajte kolika je to duljina kabela. Također odstranite onu licnastu ovojnicu. Ostaje vam bijela izolacija i bakrena žica u njoj. Narežite komade kabela na željenu dužinu s time da svakom komadu odstranite ljevo i desno 1cm bijele izolacije.

Sada pronađite majstora koji postavlja klime i zamolite ga da vam odreže 21 komad bakrene cijevi od 9,5mm na 1/2 dužine vala i jedan komad cijevi od 12mm.

Izrada kalupa

Bacite pogled na moj predivni kalup i izradite si jedan takav. Znaći kalup služi kako bi se moduli bolje držali dok ih lemimo. Nacrt nemam ali mislim da će te i sami izračunati mjere. Sve to ovisi o promjeru bakrene cijevi. Karton u sredini je razdaljina između modula. To se mora precizno odrediti jer je bitno da se dobije onih 1/2 dužine vala. Ako vam oni “šprljci” od 1cm previše idu na drugi modul skratite ih.

Lemljenje modula

Ono što morate dobiti je nešto kao na slikama dolje. Kompozicija modula neka bude ravna tako da stane u cijev, zato se i koristi kalup.

Lemite 21 modul pažljivo tako da ne rastopite bijelu izolaciju. Kada ste to uradili, bacite se u izgradnju nosača konektora. Autor slike dolje zalemio je 12mm Cu cijev na N konektor neznam kako jer moj konektor se nada lemiti jer nije pocinčan. Ja sam napravio nešto drugo. Izrezao sam komad bakrene ploćice površine gornjeg dijela N konektora. Probušio srednju rupu i rupe za vijke u ploćici te za ploćicu prilemio onu cijev od 12mm. Moje izgleda nekako stabilnije.

Također autor slike dolje tvrdi da duljina dijela prema konektoru nije bitna. Što je i točno jer se taj dio spojen na masu ponaša kao “štit”

Ostaje nam još jedan dio a to je onih 3/4 duljine val koji se lemi na suprotan kraj od konektora ili na vrh antene. To je dio koji poništava polje sa svojih 1/4 duljine vala. Na slici je sve opisano. Takvu antenu strpajte u PNT cijev te začepite gornji dio.

Rezultati

Rezultati nisu bajni ali antena radi. Antenu sam spojio na Wifi Ware AP i odvezao se autom 500m od antene gdje sam imao liniju vidljivosti. Klijent je bio Planet u356 USB i kantena. Evo rezultata….

Čekamo da Hrvoje izradi SWR metar pa ćemo se baciti na mjerenje. Čitao sam na forumu članak gdje se raspravlja o učinkovitosti ovih vrsta antena i mnogi su skeptični kada se govori o omnici, ja sam se malo uvjerio u to.

To bi bilo to, eto želio sam razotkriti neke nepoznanice oko izgradnji antena. I ja sam sam imao problema oko razumjevanja nekih stvari…..

Odgovori