Trenutno pregledavate Zimski radovi

Zimski radovi

Evo prvih toplih dana i to već u veljači, navikli smo se. Toplo vrijeme dalo mi je razlog da pišem o radovima tijekom zime. Vrijeme nam nije dopuštalo da se penjemo na krov ali zato smo se bavili klijentima. Pročitajte pozitivne rezultate…

Zadnji radovi bili su na pristupnoj točki virus/gerzovac, 24.12.07. Od onda se nismo penjali na krov ili mijenjali konfiguraciju AP-a. Za vrijeme zime bavili smo se Mikrotikom ( MT ) i klijentima, a to je pretežno bilo na toplome u kućama. I dalje nas je zanimalo zašto se AP ponekad isključuje i potrebno ga je ručno resetirati ( to postižemo 220V kabelom koji provučen gospodinu G dolje u sobu, gdje G naglim potezom ruke izvlači kabel iz utičnice 😀 ). Ili zašto postižemo tako male brzine prijenosa podataka? Dali se radi o nekoj komponenti u računalu? Ponekad bi netko stvarno isključio MT jer je usisavao sobu gospodina G. Shvatili smo da se MT čudno ponaša kada bi se neki klijent pokušao spojiti sa udaljenog mjesta ili bi imao lošu konekciju. Kao da je taj klijent uzimao resurse MT kako bi ostvario tu lošu vezu pa se je MT bacao u neku beskonačnu petlju iz koje nema povratka.

Sale’s problem

Sve sumnje pale su nakon što je Sale proradio na svojoj konekciji. Inače on koristi kantenu i tanjur ali je malo na lošoj poziciji iako je udaljen od AP-a samo 100m. Kuća mu je uvučena a i susjed mu ima veću kuću koja je malo na brijegu. Čovjek je pucao dok se nismo odlučili izraditi bi-quad jer smo mislili da će postići bolje rezultate. Postavio je bi-quad na tanjur ali ništa pa je vratio nazad kanetnu i slučajno pronašao nelogičnu poziciju koja mu je ostvarila 30% bolji link. E sada smo se vratili na onih 500kb/sek o kojima smo pričali. U biti postigao je i veće rezultate jer je AP vratio na 7 kanal koji je radni kanal antene, do tada je AP radio na 11. kanalu zbog najboljih rezultata – što nema smisla. Zanimljivo je da sada i Zdravko ima bolje rezultate, usprkos LOS-u i udaljenost od 300m , tako da dečki sada prijenose podatke sa 800kb/sek. Hm.

G’s problem

Gospodin G koji živi ispod AP-a nakon ovog pothvata postiže lošije rezultate. Ispada da je on koji je najbliže AP-u postaje usko grlo u sustavu. Kako? Možda zbog nepovoljnog položaja njegovog kompjutera. To ćemo riješiti kada nam dođu ethernet kartice koje smo naručili i G-a spojimo direktno na MT.

Mihael’s problem

Još jedna zanimljiva stvar je situacija kod Mihaela. On je najudaljeniji klijent, živi na Gajnama i ima LOS. Spajao se je na AP sa USB adapterom koji je postavljao na prozor ali nije mogao izdržati USB kabel koji mu je stajao na putu iz sobe pa smo se odlučili izraditi mu antenu i kabel, također bi-quad.
Antenu smo napravili u nekoliko sati, testirali smo je kod mene (benzinska pumpa-gerzovac) i rezultati su bili super. Mihael je uzeo antenu i otišao doma prvo srediti Windoze koji su mu crkli taj dan da bi nam mogao javiti rezultate. Koje su to muke bile. Konačno, javio je da ima 90% signal ali konekcija puca. Zašto? Možda zato što je Sale isto veće radio na svojoj konekciji pa AP nije mogao izdržati taj napad, sumnjam. Možda su te bi-quad antene koje radim loše.

Isprika DLinkovcima

Ovim putem moram se ispričati ljubiteljima Dlink adaptera jer sam sumnjao u njega a greška je ipak bila u nama. Možda vratimo onog Znyxa. Dlink sada radi kao AP i možda tako ostane ali ipak želimo probati tog Tp-linka kao AP jer je jeftiniji a karakteristike nam govore da može povući više struje od Dlinka. Dok Dlink radi na maksimalnih 60mW, Tp se može natjerati na 100mW što će AP-u omogućiti da pokrije veću površinu signalom.

Zaključak

Eto čitali smo na Internetu o raznim bežičnim mrežama u Hrvatskoj, mnogi imaju probleme koji su rješivi tako da su većinom svi zadovoljni. Bjelovarčani koje pratimo postižu brzine oko 1Mb/sek pa smo si uzeli zadatak postići slične rezultate. Složili smo se da nam je oprema za AP adekvatna (kablovi, adapteri, resursi) ali da klijenti moraju proraditi na konekcijama pa će mreža biti stabilnija. To smo i dokazali ovim radnjama na klijentima.

Za klijenta preporučujemo liniju vidljivosti (LOS), kantenu i tanjur, bežični adapter Tp-link koji se pokazao kao jeftino rješenje i obični 75ohm koaksijalni kabel koji nitko ne preporučuje iako ga Zdrava ima 13m 😛

Odgovori