Trenutno pregledavate Održana nacionalna smotra učeničkog stvaralaštva Mireo Eureka

Održana nacionalna smotra učeničkog stvaralaštva Mireo Eureka

Donosimo Vam dojmove sa smotre učeničkog stvralaštva, Mireo Eureka, na kojoj je sudjelovao i naš sugrađanin Luka Turić sa radom pod nazivom “Izrada radioteleskopa“. Vraćamo se bez medalje ali puni smo dojmova i pohvale.

Mireo i znastveno edukacijski centar Višnjan nastavljaju sa tradicijom nacionalne smotre učeničkog stvaralaštva. Sedma smotra po redu održala se se je u zagrebačkom hotelu Aristos 16. prosinca 2011. godine. Natjecanje je provedeno u tri dana  a glavni dan bio je u subotu kada su natjecatelji usmeno izlagali svoje radove. Izloženo je devet radova i ovo je godina kada se je prijavilo najmanje učenika. Pobjednik ove godine je Filip Šklebar iz Bjelovara s radom „Efikasnost žarulje u ovisnosti o naponu“ izrađenim pod mentorstvom Dragana Matkovića. Uz program natjecanja održano je i predavanje „Istraživanja u evolucijskoj genetici.” dr. Tomislava Domazeta-Loše, hrvatskog genetičara, zaposlenog na Institutu Ruđer Bošković.

Luka Turić, glavno izlaganje

Pošto sam kao mentor sudjelovao na smotri, mogu potvrdi da je Luka Turić odlično predstavio ovaj zahtjevan rad no nije se našao među prva tri. Konkurencija je bila snažna i pozdravljam odluku žiria o nagrađenim radovima. Podsjetimo da Luka  radi na radio teleskopu oko godinu dana a započeo je rad kao temu za školsko natjecanje. Projekt je financirala Srednja škola “August Šenoa” a podržali su ga i udruge pod krovom ZTK Garešnica, info klub Virus Kapelica i RK Garić Garešnica.

Luka je u tih godinu dana  izradio radiotelskop, izvršio osnovna mjerenja i dokumentirao rad. Koristio je svoje znanje i stručnu pomoć mene i radio amatera. Radiotelekop nije gotov u potpunosti i potrebno ga je dalje usavršavati kako bi se “ulovila” vodikova linija. Čekamo bolje vremenske pogodnosti kako bi primjenili nova  saznjanja stečena za vrijeme sudjelovanja na ovogodišnje smotre Mireo Eureka. Inače , ideja je da ovaj radioteleskop koriste buduće generacije mladih astronoma za proučavanje svemira. Daljni rad pratite na astronomi.kapelica.com.hr.

Odgovori