Trenutno pregledavate Izrada Bi-quad antene

Izrada Bi-quad antene

U ovom članku opisat ćemo kako da sami izradite poznatu antenu Bi-Quad… Bi-Quad antena.

U trgovinama ovu antenu prepoznajte po nazivu 2,4GHz panel antena dobitka 11dBi a cijena joj je oko 150kn. Mi ćemo ju zvati Bi-Quad antena ( dvostruko-četverokutna antena ) i izradit ćemo ju za cijenu ženskog N montažnog konektora što je od prilike 30kn.

Antene su jednostavne za izaditi a Internet je pun nacrta. Mi nismo mjerili dobitak naših antena ali predpostavljamo da se kreće negdje oko 11-15dB ovisno o preciznosti izrade. Što nam treba za izradu antene?

  • N konektor ženski sa prirubnicom
  • komad žljeba ili mesinga površine 13cm*13cm
  • bušilica i svrdla promjera 3mm i 10mm
  • turpija
  • pomično mjerilo
  • 4x vijak i matica 3mm
  • Cu žica 2,5mm2
  • lemilica

Prvo što Vam treba je komad lima koji će služiti kao reflektor. Preporučujem da odvalite komad vlastitog žljeba ili nemojte naljutiti roditelje pa odite do limara i kupite deblji lim, moja prva antena imala je reflektor od mesinga a mi ćemo koristiti vitroplast ploćicu prevućenu tankim slojem bakra. Znaći neka površina bude odprilike 123mm X 123mm. Označite sredinu površine i probušite tanku rupicu sa svrdlom 3mm a onda koristite svrdlo 10mm. Ja sam odmah koristio svrdlo 10mm pa sam si napravio više posla. Turpiju u ruke i obradite rubove rupe tako da u nju sjedne N konektor.

Sada kada znate gdje je N konektoru mjesto probušite 4 rupe za prirubnicu. Koristite ona 4 vijka i matice od 3mm za prčvršćivanje konektora za reflektor. Ja sam koristio dva vijka samo da bih pokazao da to ne utjeće na rad antene već na estetiku.

Sada uzimte onu Cu žicu 2,5 kvadrata i smotajte ju kao na slici. Znači svaka stranica mora biti dugaćka 30,5 mm, što je pola valne duljine 2,4GHz -a. Zapamtite ova antena radi na svih 13 kanala 802.11g standarda.

A sada najteži dio. Taj bi-quad oblik napravljen od bakrene žice treba zalemiti za konektor i reflektor. Visina bi-quad komada od reflektora mora biti 15mm čime se postiže najoptimalniji SWR. Mnoge su teorije o toj visni. Mi nemamo SWR metar ali ga Hrvoje radi kao maturalni rad pa ćemo vam mjerenja uskoro postaviti na Internet. Vi izrežite komad Cu žice koji će te nalemiti na + vod N konektora. Visina tog komada nemora biti 15mm jer konektor ima svoj komad žice koji oduzimate. Pogledajte sliku. Drugi komad žice koji lemite na reflektor je definitivno visok 15mm

Zalemili ste antenu a sada ju savijanjem žice postavite u samo središe refelktora. Kao na slici dobivate idealnu bi-quad antenu. Kažem ako imate pristup SWR metru za 2,4GHz igrajte se visinom i možda dobijete bolje rezultate na određenom kanalu ali tada antena daje najbolje rezultate na tom kanalu.

Ono što vam još pokazujemo to je bi-quad antena čiji refelktor je izrađene od vitroplasta EURO standarda. Znaći reflektor nije površine 123x123mm i antena radi.

Centrirati rupu i probušiti na promjer N konektora.

Pošto ovdje imamo bakar kao reflektor lakše nam je zalemiti bakrenu cijev koja će oplaštit glavni vod. Takvu cijev treba obraditi kao na slici. Visina je i dalje 15mm ali antenu treba malo obrezati kako bi sjela na cijev.

Moramo priznati da je ova antena dala bolje rezultate ali vjerojatno zbog veličine reflektora.

Evo i posljednjeg prijmjera kako antenu izraditi od poklopca auto-radija. To sam primjetio jer mi je nedostajao reflektor pa sam uočio stari auto radio te ga iskoristio. Ako primječujete, veličina tog reflektora nije u dimezijama 123×123 ali to nema veze jer antena radi. Zbog nedostataka montažnih N konektora ova verzija anetene koristi BNC konektor, mana svega je jer morate imati kabel sa BNC konektorom koji je jeftini od N muškog.

Pozdrav od BIOS servisera…

Odgovori