Trenutno pregledavate Kako priključiti WiFi antenu na laptop – 2. pokušaj

Kako priključiti WiFi antenu na laptop – 2. pokušaj

Svi znamo koliko su skupi mjerni instrumenti pa i nepristupačni. Imam prijatelja koji je izradio SWR metar za 2,4GHz ali moram reći da neradi onako kako sam zamišljao. Kako baždariti. Najbolje je kupiti tvorničke instrumente ali ponekad nemamo finacijskih sredstva za to.

Ono što mi tražimo mobilni mjerni instrument za 2,4GHz. Uređaj koji će izmjeriti što se događa u eteru Vaše netom sagrađene mreže. Rješenje za to je u prijenosnom računalo sa bežinim adapterom no laptop sa svoj ugrađenom antenom ograničava nas tako što moramo biti u blizini AP-a.
BIOS serviseri bili su u akciji i uspješno obavili zadatak…

Za ovaj zadatak bio nam je potreban nečiji laptop – naravno da ovakve stvari ne radite na svom računalu. Za žrtvu smo izabrali gospodina Tomislava A. Njegov forecbook bez wireless kartice bio je kao stvoren za ovaj pothvat. Nabavili smo mini PCI karticu i uvjerili ga da ćemo mu ugraditi karticu kako bi se čovjek mogao spajati na javne mreže 🙂

Mini PCI kartica (tnet1130zvf) koju smo nabavili na sebi ima dva priključka za antene pa smo željeli jedan spojiti na LCD antenu – ako me razumijete a drugi priključak iskorisitit tako što montiramo RPSMA – muški na kučište laptopa. Tako dobivate pristup vanjske antene na laptop. Prava stvar za mjerenja.

Otvorili smo laptop i uvjerili se da ima mini PCI slot. Ubacili karticu i pokrenuli windooze. Trebalo nam je neko vrijeme dok smo pronašli drivere za ovu bijesnu karticu ali uspjeli smo. Sada je bilo potrebno probušiti rupu na laptopu za RPSMA konektor. Pronašli smo jedinu poziciju. Rupa za lokot koji g. Tomislav nikada neće korisiti. Napunio sam aku bušilicu i sale se bacio na bušenje. Sve je teklo za nevjerovati. Uspješno smo instalirali konektor i na njega spojili malu antenu.

Kvaliteta signala odmah se je povečala. Ne želim teoretizirati što se događa jer su dvije anetene spojene na uređaj, jer neznam što se događa ali sve radi. Sada na laptopu možete polarizirati antenu a da nemorate okretati laptop. Super. Sada možemo spojiti na laptop kantenu i tanjur i mjeriti događanja u eteru iz većih dužina. Koristimo netstumbler.

Preporučujemo ovaj pothvat i vama. Mudro birajte kartice jer driveri su g.dsfl#$%/. >:(

Odgovori