Trenutno pregledavate Izrada Kantene

Izrada Kantene

Još jedna popularna antena za 2,4GHz je kantena a ime joj dolazi od enegleskog naziva za konzervu ( tin-can ). Cijena ovakve antene je jako niska. Zašto?! Ako niste već izradii kantenu a mi smo vam pružili film o kanteni onda pročitajte tekst koji će vam pomoći da izradite svoju kantenu.

Radi se o anteni usmjerenog tipa za velike domete. Dobitak antene kruži od 11-15dB a sve ovisi o preciznosti izrade antene te dubini konzerve. Prednost ove antene je što ju izrađujete od neke vrste jeftine konzerve koju kupujete u trgovini. Konzerva mora biti ovalna a mi ćemo koristiti konzervu od pseće hrane promjera 90mm sa naboranim stranicama. Preporučuje se konzerva od instant kave jer nema naborane stranice a to pogoduje kvalitetnijoj refleksiji i boljem signalu. Nemojte samo raditi sa glorija konzervom.

Pogledajmo što nam je potrebno za izradu antene:

  • bušilica i svrdlo promjera 3mm, 12mm
  • turpija
  • pila za željezo ili fleksa
  • pomično mjerilo
  • ovalna konzerva
  • N konektor ženski sa prirubnicom sa dvije rupe
  • komad Cu žice 2,5mm2 duljine 4cm
  • 2 x vijak i matica 3mm

Ako googleate pojam “canntena” Internet Vam daje mnoge nacrte za izradu ove jednostavne i jeftine antene. Ja preporučujem ovaj nacrt. Ako želite preciznije izračune onda koristite canntena kalkulator. Netko je izveo i ovako što iziskuje rad sa fleksom i skračivanje konzerve.

Izrada sonde

Ono što će biti isto kod svih antena i nacrta je duljina sonde. Neki će sondu izraditi ovisno o radnom kanalu ali ja vam preporučujem da sonda bude dužine 31mm što je od prilike pola valne dužine za 2,4GHz. Nabolje bi bilo izračunati valnu duljinu radnog kanala ali to neće biti potrebno.

Kantena po ovom nacrtu

Nabavili ste konzervu. Uzmite radno zvani šubler ili pomično mjerilo te izmjerite unutrašnji promjer vaše konzerve. Pronađite vašu veličinu u tablici te dobivate veličinu Lg i Lg/4. Znaći vaša limenka promjera D mora biti duboka 3/4 Lg veličine. Ako morate skratiti limenku uradite to sa pilom za željezo ili fleksom. Molim Vas budite pažljivi jer komadići lima znaju biti opasni pri velikm brzinama. Obradite rubove kako se nebi porezali dok postavljate konektor.

Sondu postavljate na dužinu od 1/4xLg od dna limnke. Budite precizni a za bušenje rupe koristite oštro svrdlo kako nebi pomotali konzervu. Trebat će Vam svrdlo 12mm i svrdlo za 6mm za vijke koji drže N konektor. Turpijom obradite rupu.

Zalemite sondu na konektor i prčvrstite je za konzervu. Gledajte da glavu vijka postavite unutar konzerve. Također navoj ne smije biti dugačak kako bi blokirao konektor.

Konzerva je gotova i spremna za postavljanje na tanjur.

Odgovori