Trenutno pregledavate Osnovnoj školi donirani roboti u sklopu programa STEM generacija – kreativno obrazovanje u 21. stoljeću

Osnovnoj školi donirani roboti u sklopu programa STEM generacija – kreativno obrazovanje u 21. stoljeću

STEM obrazovanje jedan je od kreativnih i sveobuhvatnih načina suočavanja djece i mladih s izazovima 21. stoljeća. Kriteriji za društvenu integraciju u današnjem vremenu su učenici koji imaju dobre vještine rješavanja problema, koji su kreativni, inovativni, kritični i mogu raditi u timu.

Zahvaljujući Informatičkom klubu Virus iz Kapelice 3.B OŠ Garešnica postao je korisnik pet LEGO STEM kompleta, jer smo upravo navedene kompetencije pronašli u njima. Ovim projektom promovirat ćemo znanost i znanstvene metode u široj društvenoj zajednici na zanimljiv i kreativan način. U realizaciji i učenju veliku pomoć nam pruža i učiteljica Informatike Katarina Jurković.

Lego roboti su zabavan i edukativan način uvođenja djece u svijet robotike i programiranja. Koristeći Lego kocke i programabilni kontroler, djeca mogu graditi i programirati robote za obavljanje različitih zadataka, od jednostavnih pokreta do složenih radnji.

Lego roboti vrlo su prilagodljivi, omogućujući djeci da grade i modificiraju svoje kreacije kako bi odgovarale njihovim interesima i sposobnostima. Također se mogu koristiti za podučavanje osnovnih inženjerskih koncepata, poput mehanike, fizike i matematike.

Jedan popularni komplet Lego robota je Lego Mindstorms serija, koja uključuje programabilnu kocku, motore, senzore i razne Lego dijelove za izradu i prilagodbu robota. Softver Mindstorms uključuje intuitivno sučelje za programiranje, dopuštajući djeci da programiraju svoje robote pomoću jezika za kodiranje koji se temelji na blokovima.

Osim što su zabavna i edukativna aktivnost, Lego roboti se mogu koristiti i za sudjelovanje u natjecanjima i izazovima. Na primjer, FIRST Lego League je globalno natjecanje u robotici za djecu od 9 do 16 godina, gdje timovi grade i programiraju robote za izvršavanje raznih misija i zadataka.

Općenito, Lego roboti su izvrstan način za poticanje kreativnosti, vještina rješavanja problema i interesa za STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) polja. Bilo da gradite i programirate robote za zabavu ili sudjelujete u natjecanjima, Lego roboti nude jedinstveno i privlačno iskustvo učenja za djecu svih uzrasta.

Odgovori