Trenutno pregledavate Postavljanje stupa na mjesni dom Kapelica

Postavljanje stupa na mjesni dom Kapelica

Ispitni rokovi su prošli pa smo napokon uspjeli skupiti te lijene studente ( 😀 ) za malu radnu akciju 12.7.2008. u subotu. Cilj je bio postaviti stup na mjesni dom Kapelica a akcija je uspješno obavljena ali ne do kraja. Stup je visok 6 metara i nosi tri antene.

Grubo podešavanje

Odmah u srijedu dečki su se skupili te postavili sajle i rozete a već u petak 18.7. Saša i Ja smo se popeli na stup i sve fino podesili. Tako smo u 6 dana uspjeli povezati Kapelicu i Ciglenicu. Baš kako smo podesili antene tako je i kiša oprala pa smo se pokupili pod krov.

Kapelica wireless

Kako smo i u početku zamisli tako smo i ostvarili. Na stup su postavljene dvije sektorske horizontalno polarizirane antene (180 stupnjeva). Jedna pokriva doljnu Kapelicu a druga gornju Kapelicu. Kao ruter koristimo Mikrotik3 sa 3 tplinka a sve smo povezali H1000 kabelom (N m. -> RP-SMA ž.). Mjerenja su u tijeku.

Link Kapelica-Ciglenica

Dugo smo proučavali karte našeg područja i zaključili da je ovaj link ostvariv zbog nadmorske visine Kapelice (175m) i Ciglenice(165). Google earth je puno pomogao pa smo sve bacili na papir. Izračunali smo kuteve, azimute i Fresnel zonu. Također smo predvidjeli sve prirodne zapreke. Za hradver smo koristili yagi antenu koju pronalazite u infoteci. Usmjerili smo ju 111° od sjevera prema istoku i ostvarili link.

Trenutačno nemamo backbone već je Kapelica spojena na Gerzovac kao klijent. Bitno je da znamo na čemu smo i radimo na nekoj vrsti backbone konfiguracije.

Odgovori