Trenutno pregledavate Garešnica-Ciglenica-Kapelica i Brestovac u WDS-u

Garešnica-Ciglenica-Kapelica i Brestovac u WDS-u

Prošlo je ljeto i zadovoljni smo odrađenim radovima. Ima se još mnogo posla ali to iziskuje i vremena. Tjedan prije početka predavanja okupili smo se kako bi odradili posljednju wireless akciju ove godine.

Želja nam je bila potpuno povezati Ciglenicu i Kapelicu a u nedostatku antena odlučili smo se za WDS. Mikrotik ima odlično riješenje…

Druga stvar koju smo željeli postići su mjerenja kako bi znali na čemu smo. Zamislite ulovili smo signal u Brestovcu i to kod same postaje na parkiralištu.

WDS

Svjesni smo nedostaka WDS-a ali morali smo priskočiti ovoj metodi jer yagi antene koje smo kupili, kako bi izvršili point2point konekciju, ne rade. Možda mi neznamo ali jedno je, yagi anetna je strogo usmejerena i teško je upucati antene.

Mikrotik ima odličnu podršku za WDS pa smo sve obavili u jednom danu. Malo postavki i sada nam je struktura mreže tako što je gerzovac glavni DHCP server. Korisnici koji se spajaju u Kapelici dobivat će adrese iz mreže 10.1.1.0/24. Prije je to bilo 10.1.2.0/24 mreža.

Odmah nakon velike izmjene javili su nam se prvi nezadovoljnici. Tako smo i očekivali jer je mreža opterečena WDS-om što smanjuje brzine prijenosa podataka. Ovim sustavom i mislimo završiti sezonu radova. Planiramo zimu prezimiti na wireless distribution sustavu.

Mjerenja

Da je ovo uspješna godina dokazuje i preinaka laptopa kako bi na njega spojili antenu ( članak: kako spojiti antenu na laptop). Napunili smo baterije i krenuli u malu vožnju po Garešnici. Koristili smo 2m H1000 kabela i konzervu.

Zanimljivo je kako u cijeloj Garešnici (uži centar) lovimo signal mreže 74dBm-78dBm. Gajine, kod Joce, benzinska pumpa. Zanimljivo je da se nigdje nismo spojili vjerojatno zbog toga što smo konzervu držali rukom.

BRESTOVAC WIRELESS

Onda odlazimo do Brestovca jer znamo da se iz Brestovca vidi Cigleničko brdo Gerzovac pa razmišljamo da se mora vidjeti mreža. Odlazimo sve do postaje i parkiramo se na parkiralište iza salona namještaja. Vidimo vodotoranj i usmjeravamo konzervu malo ljevo od njega. Bling i netstumbler javlja da vidimo SSID virus, 75dBm. Opet se nemožemo spojiti i sumnjamo da nešto nije u redu sa driverima. Sutra nosimo i stativ.

Ovo je bila potvrda da je i Brestovac obuhvaćen pristupnom točkom gerzovac. Cigleničko brdo pokazalo se je jakom strateškom pozicijom i ovim putem se zahvaljujemo obitelji Frida. HVALA VAM.

Odgovori