Trenutno pregledavate Yagi pouka

Yagi pouka

Najgori slučaj kod kupnje antene je da platite antenu a ona ne radi. Takav slučaj smo i mi imali sa Infotekom. Luka je birao dvije yagice koje nisu pokazivale znakove života. Na kraju ispada sve uredu jer nešto smo i naučili.
Yagi antena mora imati samo jedan reflektor…

I tako skoro dvije godine antene stoje jer nisu pokazale ni dB pojačanja, zapravo nisu ništa “lovile” – običan konektor više lovi. Prvo smo jednu yagi postavili na stup u Kapelici i ništa. Luka je tvrdio da je krivo polarizirana no i polarizacijom nije ništa dobiveno…. Pitanje se postavlja zašto nismo reklamirali proizvode.

Kako bi obranio svoj obraz Luka preuzima antene na istraživanje

Preuzeo sam odgovornost za antene ali nisam se želio predati jer znam da su yagi antene kvalitetni proizvodi – ipak ih je dizajnirao Japanac. Prvo sam mislio da se radi o krivim mjerama jer kod yagi su u pitanju milimetri preciznosti za mikrovalove. Pornašao sam jedan nacrt koji je odgovarao dimenzijama yagi antene kupljene u Infoteki.

Sve mjere odogovaraju no jedna stvar mi je upala u oko. Dipol je bio izrađen od vitroplasta sa bakrom. Pronašao sam bakrenu traku i izradio dipol prema nacrtima WiFi.hr yagi antene. Ovaj puta antena je proradila ali jadno. Kažem Vam da obični goli konektor više lovi od ove antene.
I tako sam nastavio proučavati ovu naizgled odličnu antenu koja ne radi. Čitao sam o dipolima, direktorima i reflektorima te shvatio jednu veliku razliku između svih nacrta i Infoteka yagi antene.

Kupljena antena ima dva reflektora:
– jedan je klasičan kao i direktor
– drugi reflektor je okrugli komad aluminija koji je u ovom slučaju čep koji zatvara plastičnu kutiju

Uzeo sam flesku i odlučio odrezati ovu plohu i zamislite šta. Antena je proradila. Vratio sam nazad onaj vitroplasta ali sam imao lošije rezultate tako da ova yagi radi sa plosnatim dipolom. Iz mjerenja i usporedbi mogu zaključiti da ova antena ima pojačanje od 12dBi. U nekim trenutcima (usmjerenost) radi bolje od biquad kojeg smatram da je 12dBi.

I tako iz svega ovoga možemo izvuči pouku.
– nemojte kupovati ručno rađene antene
– ako ste kupili i ne radi – odmah reklamirajte jer kupac je uvijek u pravu
– yagi antena mora imati samo jedan reflektor

Odgovori