Trenutno pregledavate MikroTik RouterBoard RB 433

MikroTik RouterBoard RB 433

Cijela wireless zajednica u Hrvatskoj spominje MT pa smo i mi odlučili provjeriti da li stoji ono što se priča… štedili smo godinu dana kako bi si nabavili pravu opremu.

Akcija u ‘MT Hrvatska’ nije nam dala mnogo da razmišljamo. Odluka je pala na RB 433 koji na spomenutoj akciji košta 600kn, najniža cijena. Zašto? Zato jer ima 3 minPci sučelja. To nam je pogodno za 3 wireless kartice iako smo malo skeptični zbog 300Mhz procesora. Ovu ploču planiramo postaviti na AP Gerzovac.

U cijelom paketu kupil smo:

  • RB 433AH
  • vanjsko kučište (na web stranici piše RB433)
  • adapteri R52 …………… x2
  • Pigtail U.FL prema N type F ……………. x2
  • napajanje, 12V
  • PoE
  • MT omni antena 12dBi

Router Board RB433

Sam naziv modela govori nam da se radi o router board uređaju sa 3 ethernet adaptera i 3 mini-PCI adaptera gdje je na jedenom ethernetu podržan PoE. Specifikacije pronađite ovdje. Ploča sadrži MT OS level 4 što je sasvim dovoljno za naše potrebe ali nadoplatom možete dobiti i viši razred OS-a. Procesor je 300Mhz.
Ploča na sebi ima mali reset taster i zvučnik a prvim paljenjem otkrio sam i plavi LED za registriranje prometa. Svaki RJ45 konektor sadrži dvije ledice (uplink, downlink).

Zanimljivo je da se na stranicam MT prodaje kutija pogodna za RB433 modele. E kada smo dobili kutiju shvatili smo da smo zeznuti. RB stane u kutiju ali samo sa jednim wifi adapterom. Stoga pažnja kod kupnje kutije. Mi preporučujemo vodotjesnu kutiju sa slike (110kn). Rupe za N konektore smo probušili na kučištu a UTp kabel planiramo provuči kroz gumice.

R52 adapter

Dok sam zujao po MT stranici nisam ni slutio koliko je ovaj adapter močan. Radi se o standardnoj mini-PCi adapteru koji vjerujem stane i u laptop. Wifi kartica koja radi na dva banda, 2,4GHz i 5GHz košta 260kn i na sebi ima dva U. FL konektora. Main output i AUX. Pažnja jer antena se spaja ma main output.

Kupnjom u MT Hrvatska ne dobivate U.FL pigtail stoga naručite neku vrstu pigtaila jer nećete moći spojiti nikakvu antenu na ovaj super adapter.

Odgovori